top of page

voorwoord

2016 was een boeiend jaar voor duurzame mobiliteit. Het thema viel begin januari meteen met de deur in huis door de publicatie van een onderzoek dat meer potentie zag in lopen en fietsen. Dagelijks verschenen artikels in de pers over monsterfiles, vertragingen, nieuwe mobiliteitsplannen, het mobiliteitsbudget, gratis versus betalend parkeren, belang van nabijheid, de opmars van de elektrische fiets, etc. 

​

Mobiel 21 speelde in op veel van deze actuele thema’s onder meer via onderzoek naar vervoersarmoede, schakelmobiliteit en het gebruik van apps om duurzaam mobiliteitsgedrag te beïnvloeden. Zo werd de M-APP gebruikt om de concurrentiepositie van de fiets als vervoersmiddel in Haasrode te versterken. 

​

Sam de Verkeersslang werd een wekelijkse actie op woensdag met hoogtepunt in mei. Meer mensen vonden de weg naar de Fietsschool en Jobs binnen bereik matchte vacatures in de haven van Antwerpen met werkzoekenden. 

​

Jongeren uit het secundair onderwijs gingen creatief aan de slag om verkeersveiligheidscampagnes uit te denken en bereikten een exuberant aantal weergaven van hun filmpjes op hun projectsites. Digitale schoolroutekaarten toonden ouders de meeste veilige weg om samen met hun kinderen te wandelen, fietsen, steppen naar school. 

​

Heerlijke gesprekken kwamen tot stand tussen senioren als ze plaatsnamen in onze Riksja en net als vroeger terug de wind in hun haren voelden. Fietsvriendinnen vonden elkaar en inspireerden anderen om ook mee te doen. 

​

En terwijl het verkeer op de ring verder dichtslibde, stonden wij niet stil met onze initiatieven en creatieve oplossingen. 

​

Elke Bossaert

bottom of page